Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun farklı özelleşmiş alanlarında ve etkileşimli olduğu diğer sağlık alanlarında etkin uygulama, çalışma ve araştırmaların bilimsel yayınlara dönüştürülerek ulusal ve uluslararası düzeyde yaygınlaştırılmasını ve bilim alanına katkı sağlanmasını amaçlar.
Hacette Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dergisi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi tarafından 4 ayda bir olmak üzere yılda 3 sayı (Ocak, Nisan, Ağustos) şeklinde yayımlanan multidisipliner, hakemli ve "çift-kör" sistemi ile makaleleri değerlendiren, süreli bir dergidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun farklı özelleşmiş alanlarında ve etkileşimli olduğu diğer sağlık alanlarında etkin uygulama, çalışma ve araştırmaların bilimsel yayınlara dönüştürülerek ulusal ve uluslararası düzeyde yaygınlaştırılmasını ve bilim alanına katkı sağlanmasını amaçlar. Araştırma, modern toplumun temelidir ve bilimdeki ilerlemeler sayesinde, sağlıklı ve daha kaliteli yaşamlar mümkün olabilir. Bu kapsamda dergi, gelişmelerin yakından takip edilebilmesi ve açıkça erişilebilir olmasını sağlayarak bilimi daha da güçlü hale getirmeyi hedefler. Bu şekilde araştırmacılar, toplum için daha fazla bilgi üretebilecek ve herkes için yenilikleri, sağlığın geliştirilmesi, hastalığın önlenmesi ve tedavisini hızlandırabilecek ve mümkün kılabilecek yaklaşımları takip edebileceklerdir.
Dergi, akademik, bilimsel ve araştırmaya dayalı İngilizce makaleleri (araştırma makalesi, derleme, olgu/vaka sunumları, editöre mektup) değerlendirmek üzere kabul eder.
Dergi, yayınladığı makalelerde, konu ile ilgili etik kurallara ve bilimsel standartlara uygun olma ve ticari kaygı gözetmeme şartını aramaktadır.
Orijinal araştırma makalesi 4000, derleme makale 5000, vaka raporu 1500 ve editöre mektup 500 kelimeyi geçmemelidir (başlık sayfası, özet, tablolar, şekiller ve kaynaklar hariç). Orijinal araştırma makalesi için kaynak sayısı 40 ile sınırlandırılmalıdır. Editöre mektup, özet ve tablo içermemeli ve en fazla 5 kaynak ile sınırlandırılmalıdır.
Metin hazırlama
Yazılar Microsoft Word programında hazırlanmalıdır.
Sayfanın alt, üst, sağ ve sol kenarlarından 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.
Sayfalar sağ alt köşede otomatik sayfa numaralandırma işlevini kullanılarak numaralandırılmalıdır.
Yazı tipi olarak Times Roman ve 10 punto kullanılmalıdır.
1.5 satır aralığı olmalıdır.
Makalenin ana başlıkları (Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Kaynakça) büyük harf ile koyu olarak yazılmalıdır. Alt başlıklar ise baş harf büyük, kalanı küçük ve koyu renk olacak şekilde yazılmalıdır.
Metin içinde verilen sayısal değerlerde nokta (.) kullanılmalıdır. Verilen bu sayısal değerlerde noktadan sonra p ve r değerleri hariç sayının iki basamağı daha verilmeli (Örnek: 15.25); p ve r değerleri ise noktadan sonra üç basamak olacak şekilde yazılmalıdır.
Kısaltmalar, kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır.
Başlık Sayfası
Tüm gönderimlerde başlık sayfası ayrı olarak hazırlanmalıdır.
Makale için tam başlık ve 50 karakterden fazla olmayan kısa başlık yazılmalıdır.
Yazar adları, akademik dereceleri, kurum bilgileri ve ORCID numaraları verilmelidir.
Sorumlu yazarın adı, akademik derecesi, kurum bilgisi, adresi, telefon numarası ve e-posta adresi yazılmalıdır.
Eğer varsa burs/hibe bilgileri ve diğer destek kaynakları hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir.
Makalenin hazırlanmasına katkıda bulunan ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişiler ‘Teşekkür’ kısmında belirtilmelidir.
Varsa Klinik Çalışma Kayıt Numarası (Clinical Trial Number: ( https://clinicaltrials.gov/ ) belirtilmelidir.
Özet
250 kelimeyi aşmamalıdır.
Özet, hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlanmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetteki cümleler aynı ifadeye karşılık gelmelidir.
Özet; Amaç, Yöntem, Sonuçlar ve Tartışma bölümlerinden oluşmalıdır.
Anahtar kelimeler
2-5 adet MESH’e uygun anahtar kelime belirlenmelidir.
Anahtar kelimeler Özet’in hemen altına “Anahtar Kelimeler” başlığı atılarak verilmelidir.
İngilizce özette “Key Words” başlığı eklenmelidir.
Ana Metin
Ana metin; Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç bölümlerinden oluşmalıdır.
Giriş: Çalışma konusu ile ilgili literatür bilgisi, çalışmanın gerekçesi, araştırma konusunun literatürdeki önemi, doldurulması gereken boşluk ve çalışmanın amacı belirtilmelidir.
Yöntem: Araştırmanın yürütüldüğü merkez, etik kurul bilgileri, çalışmaya alınma ve dışlanma kriterleri, bilgilendirilmiş onam alma durumu belirtilmelidir. Kullanılan yöntem/yöntemler açık ve net olarak kaynakları ile di"’li geçmiş zaman kullanılarak açıklanmalıdır. İstatistiksel analiz, yöntemin sonunda alt başlık halinde belirtilmelidir. İstatistiksel analiz için hangi programın kullanıldığı, denek büyüklüğü ve güç (sample size ve power) hesaplamaları, kullanılan tüm istatistik yöntemler açıkça belirtilmelidir.
Bulgular: Sonuçların verilme yeridir. Verilen sayısal değerlerde noktadan sonra p ve r değerleri hariç sayının iki basamağı daha verilmeli (Örnek: 15.25); p ve r değerleri ise noktadan sonra üç basamak olacak şekilde yazılmalıdır. P ve r değerleri için mutlak değerler verilmeli (ör: p=0.041), p<0.05 ifadesini kullanmaktan kaçınılmalıdır. Basit ve kolay okunabilen Tablo ve Şekil kullanımı önemlidir. Toplam tablo ve şekil sayısı en fazla 6 olmalıdır.
Tartışma: Çalışma kapsamında ortaya çıkan bulgular literatür desteği ile yorumlanır. Bulgularda kullanılan istatistiksel sonuçlar tekrar edilmemelidir. Tartışma bölümünün sonunda çalışmanın limitasyonları ve ileride yapılacak çalışmalar ile ilgili fikirler sunulur.
Sonuç: Bir paragraf olacak şekilde çalışma sonuçlarının alana/bilime/kliniğe katkısı ve önerileri içermelidir.
Araştırmacıların Katkı Oranı Beyanı: Makalenin sonuna, alt başlık altında, araştırmacıların yayına ne oranda katkı verdikleri açıkça yazılmalıdır.
Destek ve Teşekkür: Makalenin sonunda, alt başlık altında, burs/hibe bilgileri, diğer destek sağlayan kişi ve kuruluşların belirtildiği bölümdür.
Çatışma Beyanı: Makalenin sonunda, alt başlık altında, araştırmacıların olası veya mevcut bir çıkar çatışması açıkça belirtilmelidir. Yoksa, “Bildirilecek herhangi bir çıkar çatışması yoktur” beyanı yazılmalıdır.
Tablolar
Tüm tablolar her biri ayrı sayfalarda olacak şekilde yazılmalıdır.
Tüm tablolar rakam kullanılarak numaralandırılmalıdır.
Tablolara metin içinde ardışık sayısal sırayla atıfta bulunulmalıdır.
Her tablo için bir tablo numarası ve başlığı yazılmalı ve tablonun üst kısmında yer almalıdır.
Tablolara ilişkin dipnotlar, üst simge küçük harflerle (veya anlamlılık değerleri ve diğer istatistiksel veriler için yıldızlarla) gösterilmeli ve tablonun altına dahil edilmelidir.
Şekiller
Şekiller varsa tablolardan sonra, tablo yoksa kaynaklardan sonra yer almalıdır.
Şekiller ‘JPEG’ formatında ve her şekil ayrı bir dosya olacak şekilde hazırlanmalıdır. Şekiller en az 300 dpi çözünürlükte olmalıdır.
Tüm şekiller rakam kullanılarak numaralandırılmalıdır.
Her şeklin metin içinde bulunacağı yer belirtilmeli ve ardışık sayısal sırayla atıfta bulunulmalıdır.
Her şekil için bir şekil numarası ve başlığı olmalıdır.
Tüm şekillerin başlıkları kaynaklardan sonra her biri ayrı sayfalarda olacak şekilde yer almalıdır.
Kaynakça
Kaynaklar makale ana metinden sonra yer almalı ve metinde geçiş sırasına göre cümle sonunda noktadan önce, Arabik rakamlarla, parantez içine numaralandırılmalıdır. Örneğin; (1).
Birden fazla kaynağa atıf varsa kaynaklar arasına virgül konulmalı ve virgülden önce ya da sonra boşluk bırakılmamalıdır. Örneğin; (1,2,3-5).
Dergi adları Index Medicus’a göre kısaltılmış olarak sunulmalıdır.
Dergimiz ‘VANCOUVER’ stiline göre düzenlenmiş kaynakça gerekmektedir. Sıralama şu şekildedi: Yazar(lar) ad(ları), - Makale adı - Dergi adı (Index Medicus’a göre kısaltılmış) - Basım yılı - Dergi cilt ve sayısı - Sayfa aralığı (Örnek:10-5).
Bir makalede yazar sayısı 6 ve daha az ise tüm yazarların adı yazılmalıdır. Yazar sayısı 6’dan çok ise, ilk 6 yazar yazılmalı, diğer yazarlar Türkçe makaleler için “ve diğ.”, İngilizce makaleler için “et al.” olarak belirtilmelidir.
Kaynak yazım örnekleri;
Makale için = Serel Arslan S, Demir N, Karaduman AA, Belafsky PC. The Pediatric Version of the Eating Assessment Tool: a caregiver administered dyphagia-specific outcome instrument for children. Disabil Rehabil. 2018;40(17):2088-92.
Kitap için = Brooks A, Mahoney P, Rowlands B. ABC of tubes, drains, lines and frames. 1st ed. Malden: BMJ Books, Blackwell Pub.; 2008.
Kitap bölümü için = Serel Arslan S, Demir N, Karaduman AA. Dysphagia rehabilitation. In: Arsava EM, ed. Nutrition in neurologic disorders. Switzerland: Springer International Publishing AG; 2017: p. 139-153.
Kongre Bildirisi = Serel Arslan S, Kılınç HE, Yaşaroğlu ÖF, Demir N, Karaduman AA. The effect of airway aspiration on quality of life of the caregivers of children with cerebral palsy. 7th Congress of European Society for Swallowing Disorders, September 21-22, 2017, Barselona, Dysphagia; 2018;33(4):568.
Rehberler
Makale Gönder
Yazarlar İçin Rehber
Hakemler İçin Rehber
Editörler İçin Rehber
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON FAKÜLTESİ DERGİSİ
DERGİ HAKKINDA
MAKALELER
YAYIN KURULU
İLETİŞİM
MAKALE GÖNDER
Dergi, International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) ve Committee on Publication Ethics (COPE) kılavuzlarına göre hazırlanan makaleleri kabul etmektedir.
Klinik ve deneysel araştırmalar için ilgili etik kurul onam bilgileri, etik kurul adı, etik kurul onay numarası ve tarihi, yazının ‘Yöntemler’ bölümünde belirtilmesi gerekmektedir.
Katılımcıların anonimliğini sağlamak yazarların sorumluluğundadır. Katılımcıların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar için katılımcıların veya yasal temsilcilerinin imzalı izin belgeleri eklenmelidir. Araştırma için katılımcılarından bilgilendirilmiş onam alınması ve bu bilginin yazının ‘Yöntemler’ bölümünde belirtilmesi gerekmektedir.
Makale gönderim/süreç/yayınlama işletimi ücretsizdir.